Biotecnologia, artificis i ciència… El futur immediat.

 

El terme ‘cyberpunk’ s’associa a un subgènere literari de la ciència ficció dels anys 80.

Aquest subgènere va entrar amb força no sols a l’àmbit literari, sinó també al món del cel·luloide. Exemples mítics com els films de Blade Runner (1982), Terminator (1984) o Akira (1988) ens mostren com aquesta tendència transhumanista pessimista es caracteritza per la seva visió imperfecta del futur i el fracàs de la tecnologia, on la distòpia social és més que patent. Ja que sempre que s’intenta crear una nova tecnologia per a un fi, acaba utilitzant-se per altres causes.

El paria, antiheroi, inadaptat, visionari o rebel anti-sistema sol ser el protagonista i la part ‘punk’ d’aquestes narracions de ficció.

Aquesta visió del futur xoca de cara amb l’adoració de l’avenir i la tecnologia (quasi teològica) que tenen al segle d’or literari de la ciència ficció dels ‘40 i ‘50.

Abans de que s’encunyés aquest terme a la dècada dels ‘80, molts van ser els pioners/es al llarg de la història que començaren a fer referència en el camp de la literatura i la filosofia a aquesta vida post-humana dels cossos a través de noves tecnologies, artefactes i avenços de la ciència més o menys fortuïts.

Des de Descartes en el Discurs del mètode (1637), on imagina en el futur un tipus de medicina que prolongarà la vida física i mental. Passant per la novel·la gòtica de Mary Shelley, autora de Frankenstein (1818), inspirada clarament per la idea de la  possibilitat de la inmortatlitat física. Fins arribar a la corrent del cosmisme rus del filòsof futuròleg, Nikolái Fiódorovich Fiódorov (1827-1903), que no només es va mostrar partidari de la idea de la immortalitat, sinó també de la resurrecció dels morts a través dels mitjans científics i tècnics.

Cyberpunk. Night city, 2077.

 

Es evident que aquesta influència de lo sobre-artificial també va arribar al món dels videojocs fa dècades. Metal Gear (1987), Deus Ex (2000) i Cyberpunk 2077 (2020) són un dels exemples més representatius del moviment contracultural cyberpunk. Un encàrrec tan especial com aquest, em dona peu a parlar de totes aquestes coses, i sobretot a gaudir-les. [Il·lustració impresa sobre vinil i muntada amb foam. Pòster, 70 x 50 cm] 

Salut a totes i tots!

 

error: Content is protected !!